Agronas Sp. Z o.o.

ul. Żeromskiego 83, 62-600 Koło

Pszenżyto jare

Pszenżyto jare łączy w sobie cechy żyta i pszenicy, a jego ziarno jest ważnym surowcem paszowym. Choć jego zastosowanie w piekarnictwie jest dość ograniczone ze względu na brak glutenu, lecz może z powodzeniem służyć w produkcji bioetanolu i słodu. Warto wiedzieć, że pszenżyto ma zdecydowanie mniejsze wymagania glebowe niż jęczmień czy pszenica. Wykazuje także większą tolerancję na niskie pH gleby. W naszej ofercie znajdą Państwo odmiany odporne na choroby, niewymagające intensywnej ochrony. Dobrze wykształcony system korzeniowy pozwala roślinom na efektywne pobieranie składników pokarmowych z głębszych warstw gleby.

Do największych zalet pszenżyta należy bardzo wysoki potencjał plonowania. Jeśli warunki uprawowe będą korzystne, to potencjalne możliwości plonowania przewyższają wartości typowe dla żyta i pszenicy. Dzieje się tak z względu na wytwarzanie większej liczby kwiatów w pojedynczym kłosie. Aby uzyskać satysfakcjonujący plon, należy jednak zadbać o właściwą agrotechnikę ze względu na to, że najczęściej na uprawę pszenżyta przeznaczane są słabsze gleby. Do najczęstszych czynności należą: nawożenie doglebowe, dokarmianie dolistne i biostymulacja.

Zdjęcie Nazwa produktu Opakowanie Norma wysiewu Szczegóły
zdjęcie produktu

Mazur

Szczegóły
zdjęcie produktu

Sopot

Szczegóły
ekipa

Dział handlowy naszej firmy

Piotr Pińkowski
Piotr Pińkowski Spec.ds. import/export
 Dane kontaktowe
Lidia ?urawik
Sebastian Szczesiak przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe
Michał Gawroński
Dariusz Malinowski Kierownik działu handlowego
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Michał Gawroński Przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Marta Węcławek mł. specjalista ds. handlowych
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Bartosz Graczyk Przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe