Agronas Sp. Z o.o.
ul. Żeromskiego 83, 62-600 Koło
Dodano: 2024-11-04 Sorgo to zboże, które nie występuje naturalnie na terenie Europy Środkowej. Pochodzi ono z Afryki, skąd najpierw rozprzestrzeniło się na Bliski Wschód, a następnie trafiło do takich krajów azjatyckich jak Indie i Chiny. Sorgo jest szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Stanowi tam jedno z najchętniej uprawianych zbóż.
Choć sorgo to zboże obce naszym terenom, coraz częściej wykorzystuje się je także w polskim przemyśle spożywczym. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Po pierwsze, sorgo można uprawiać nawet w niekorzystnych warunkach. Zaś w związku z tym, że stan gleb raczej się pogarsza niż poprawia, prognozuje się, że sorgo będzie coraz częstszym wyborem polskich rolników. Właściwością szczególnie sprzyjającą popularności sorgo jest to, że nie posiada ono glutenu, w związku z czym bez problemu może stanowić element diety osób uczulonych na ten składnik. Dużą zaletą tego zboża są także jego liczne właściwości prozdrowotne. Może ono pomóc nawet w leczeniu chorób nowotworowych. Sorgo w suchych i upalnych latach zastąpiło kukurydzę w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka. Sorgo jest dużo bardziej odporne niż kukurydza na wysokie temperatury, dlatego areał zasiewów jest coraz większy.
Podobnie jak w przypadku innych zbóż, sorgo posiada różne odmiany. Można je poznać po kolorze. Warianty, które występują, to m.in.i czerwony, pomarańczowy, czarny oraz brązowy. I tak na przykład typy oscylujące wokół białej barwy nadają się na mąkę. Istnieją także odmiany sorgo, które przeznacza się przede wszystkim na produkcję pasz dla zwierząt.
Jak na tym tle prezentuje się odmiana sorgo, jaką jest Buffalo Grain? Jest to przede wszystkim typ bardzo wytrzymały. Nie imają się go wysokie temperatury, w związku z czym nawet w trakcie suszy daje on wysoki plon. Przystosowuje się także niemal do każdego rodzaju gleby. Rośnie zarówno na podłożu gliniastym, jak i na piaszczystym. Skład sorgo Buffalo Grain powoduje zaś, że jest to odmiana, która szczególnie nadaje się do produkcji kiszonek. Jeśli więc prowadzi się przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w wytwarzaniu tego towaru, warto zdecydować się na zasiew sorgo Buffalo Grain.