Agronas Sp. Z o.o.
ul. ¯eromskiego 83, 62-600 Ko³o
Pszenżyto jare łączy w sobie cechy żyta i pszenicy, a jego ziarno jest ważnym surowcem paszowym. Choć jego zastosowanie w piekarnictwie jest dość ograniczone ze względu na brak glutenu, lecz może z powodzeniem służyć w produkcji bioetanolu i słodu. Warto wiedzieć, że pszenżyto ma zdecydowanie mniejsze wymagania glebowe niż jęczmień czy pszenica. Wykazuje także większą tolerancję na niskie pH gleby. W naszej ofercie znajdą Państwo odmiany odporne na choroby, niewymagające intensywnej ochrony. Dobrze wykształcony system korzeniowy pozwala roślinom na efektywne pobieranie składników pokarmowych z głębszych warstw gleby.
Do największych zalet pszenżyta należy bardzo wysoki potencjał plonowania. Jeśli warunki uprawowe będą korzystne, to potencjalne możliwości plonowania przewyższają wartości typowe dla żyta i pszenicy. Dzieje się tak z względu na wytwarzanie większej liczby kwiatów w pojedynczym kłosie. Aby uzyskać satysfakcjonujący plon, należy jednak zadbać o właściwą agrotechnikę ze względu na to, że najczęściej na uprawę pszenżyta przeznaczane są słabsze gleby. Do najczęstszych czynności należą: nawożenie doglebowe, dokarmianie dolistne i biostymulacja.
Zdjęcie | Nazwa produktu | Skr�tcony opis | Opakowanie | Norma wysiewu | Szczeg�y |
---|---|---|---|---|---|
Mazur |
brak opisu ... |
Szczeg�y | |||
Sopot |
brak opisu ... |
Szczeg�y |